perjantai 15. kesäkuuta 2012

Lappi ja Ystävykset, huikea reissu!Lapin matkan päiväkirja

tekstit ovat päiväkohtaisia koska muuten tulee liian pitkät jorinat joita kukaan ei jaksa lueskella.


6-7.6.2012

Kauan, vuosilta tuntuneet viimeiset päivät olivat ohi ja Jussi "taimen" Wackliinin ja Atte Valkaman reissu alkoi muutaman pikku muuttujan kautta. Automatkalle oli tarkoitus polttaa muutama hyvä levy jota fiilistellessä voisimme kiusata itseämme vielä enemmän ja tehdä matkasta vieläkin tuskaisemman, no vituralleenhan nekin meni, 3:sta yksi onnistui joten reissun aloitus oli jo lupaava vaikka matkaan ei vielä oltu päästy.

Klo 19;30 vihdoin auto starttasi pihasta ja vielä oli yksi asia mikä piti vielä hoitaa, mennä työpaikan verstaalle avaan ovet kidde finlandin työntekijöille jotta pääsivät putkia pesemään, samalla ottaa ivalon mökin avaimet ja bensakanisteri mukaan....

Klo 20;00 nokka kohti pohjoista, vihdoinkin. Isot hymyt huulilla pojat kaartoivat keljon rampista motarille. Kaasua ja kunnon asento, tosin tiedossa oli että vietetään kemissä ensimmäinen yö, josta aamulla aikaseen pääsemme jatkamaan matkaa ja ollaan hyvissä ajoin perillä, oli sentään eka reissu tänä kesänä joten, vene piti kääntää, mökki lämmittää, saunaan kantaa vedet valmiiksi, syödä, ja lähteä illaksi kalaan. Se oli suunnitelmamme. Tosi nämäkin saivat Viitasaaren kohdalle pikku muutoksen, tai ehkäpä enemmänkin naurua ja paniikinsekaista vitutusta, meinaa ne ivalon mökin avaimet! no nehän jäi sinne verstaalle, olihan mukana kaksi huippumuistilla varustettua miestä, siinä ja siinä että toisten nimet muistaa! eikä tuo tainnu tarttua bensakanisterikaan matkaan, joten tiedossa oli että about 4 kanisteri olisi ostettava, jos nyt edes ivaloon mennään. Tekstiviesti Taistopapan vanhalle tuttavalle jolla vara-avaimet, ei vastausta......... joten joten ei auttanut kuin odotella aamuun Prkl!!

Kemi, tuo sulohajujen kaupunki. Ehkäpä perinteeksi muodostumassa olevasta grillistä iltapalat ja cumulukseen kyselemään huoneita. Huone löytyi ja hinnaksi muodostui henkilökuntakortilla ja etuseteleillä tasan 0€. Ruuat lärviin, hampaan pesu ja nukkumaan 02;00

Aamupalalle klo 8;00 ja äkkiä napero täyteen sapuskaa, autoon ja hana pohjaan. Tämä Taistopapan tuttava oli saatava kiinni ennen Rovaniemeä, jos ei niin kurvaisimme siis ensin jo Ounasjoen mökille. Huh ja luoja sentään, satiin ivalon herra kiinni ja sovittiin että haemme avaimet jahka kaupassa olisi käyty ja hommat hoidettu, joten matka ivaloon sai jatkua....

Kaupassa käyty ja avaimet haettu, vene rantaan jossa kamat veneeseen, moottori kiinni ja mökkiä kohti! ai ai ai ai sitä tunnetta kun pääset katsomaan sitä lapin kristallin kirkasta vettä, avaat oluen ja kaadat ekan huikan lapin vesille ja toisen (loput) omaan nieluun.

Voi luoja sitä tavaran määrää, vaatteita, ruokaa, romua, vapoja, keloja, sidonta kamat yms. Tiedossa oli muutama kova päivä kalastusta joten kyllähän niitä piti ollakkin!

Noh se alkuperäis suunnitelma, lämmityksestä yms.... Se oli metri pizza naamariin ja vavat kasaa ja vehkeet niskaan ja kalalle, joten jäi saunan vedet, lämmittelyt, polttopuiden valmistelut, veden haut ja oikeastaan kaikki tekemättä. Kalalle oli päästävä!

Kalalle lähdimme n. klo 16 huitteille, Keli ei ollu ihan parhaillaan ihailtavan kalastuksen kannalta, sillä juuri sattumalta tälle päivälle oli läpötila tippunut eilisestä +18:sta tuonne +4:ään ja vettäkin tihutteli.
Veneeseen pakkasimme eväät, kahvivehkeet ja paksut rukkaset, tietäen että paluumatkalla kylmä on! vaikka oli vain pika kopaisusta kyse yhdelle pikku joelle mökin läheisyydessä, paikoista sen tarkempaa en kerro koska saatte pysyä poissa näiltä vesiltä niinkuin tähänkin asti.

Alajuoksun kalastus alkoi heti harjuksen mättöjuhlalla jota tulikin tunnin aikana varmaan 50kpl kokoa 20-40cm joista kaikki päästimme takaisin. Näimme muutamia yksittäisiä pintäkäyntejä ja about 100m alajuoksusta kauempana järvellä näimme oikein ison kalan loikan, se se on sitten kaunista ja kalastajiin kummasti lisää virtaa. Elikkäs vene juoksun suulle, nokasta kiinni ja vetoja, vene siis ylös tästä n, 70m pitkästä kosken lirusta, silloin aukeaa aivan toinen maaailma, pitkulainen, matala järvi, tosin puolenvälin jälkeen järveä lähtee syvyys tasaiseen nousuun ja stoppaa tuonne 30m, rannasta parin metrin päässä on jo 17m vettä joten rantakahlaajan kannattaa varoa hutikutia rantakivillä, syy miksi tänne tulimme on että järveen laskee isompi, n2km pitkä koski osuus jossa tavataav usein isompaa harria ja tammukkaa ja jos ahti on suopealla päällä on mahdollisuus myös 1-2kg taimeniin. Näitäkin tulee kuin liukuhihnalta aina 3vuoden välein 1 kpl.

Tämän kosken alajuoksulla keiteltiin pannukahvit ja syötiin eväitä. Sitten töppöstä toisen eteen ja n1km ylöspäin, hiukan kalastusta josta tulikin jo 5kpl parempia 35-45cm harria ja yksi tammukka. Tammukalta taju pois ja puun oksalle, maistoin jo suussani tuon taivaallisen savustetun tammukan! kuolan valuessa tajusin että Jussi on jo jatkanut matkaa joten räkä poskelta takin hihaan ja matka jatkuu ylöspäin. Kilometrin verran ylöspäin ja oltiin tämän kosken yläpään parhaalla paikalla, harria harria ja harria ja har.. hetkonen... tämä kaveri hyppii, joten taas keskittymistä vaivasi kun alkoi suupielet kostumaan ja ajatus harhailemaan savukalasta... Sain kuitenkin kalan haaviin ja jummijammi sehän oli 600g tammukka.

No sitä ruvettiin jo tämän kalan jälkeen valumaan alaspäin ja kohti mökkiä, tosin nyt vasta kalasteltiin kunnolla tämä itse koski, harria sieltä tuli niin paljon kun olisi jaksanut ronklata, Jussi tosin kouli suvannoista isoja +30cm affenia muutamia, nekin toki takaisin kasvamaan. Vielä herkuttelimme nuotiolla muutaman oluet ja kaffit ja matka takaisin mökille alkoi, olihan kello tosin 02;30

Mökille päästyä ei jaksanut kuin laittaa kaminaan tulet ja saunaan kamppeet kuivumaan ja unille....

Siitä ne unettomat yöt ja pitkät kalastuspäivät alkoivat. Joten unirytmit oli käännetty!
Writed by: Atte Valkama


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti