sunnuntai 11. elokuuta 2013

Siikakoski, rahamiesten puro.Siikakoski Olin puoliltaöin ajamassa kotio, puhelin soi ja Ylirukan poika soitti. Miehet olivat edustusmatkalla Konneveden Siikakoskella ja kohde oli vuokrattu kalastuksen merkeissä. Kuitenkin tästä neljästä mitä joella saa kalastaa samaanaikaan, olikin yksi jättänyt kokonaan tulematta ja toinen oli hermot poltettua lähtenyt illalla kotia. Yliruka siis soitti kysyäkseen kiinnostaako kalastus Siikakoskella klo 05-12. Hetken mietin ja lupasin ilmoittaa miehelle kuinka teemme, sillä olimme sopineet Hytösen Harrin kanssa kalastuspäivän Huopanalle klo 06---> Laitoin Harrille viestin että vaihdetaanko Huopana Siikakoskeen ja herralla ei ollut mitään tätä vastaan. Soitin Ylirukalle että tulossa ollaan ja nähdään aamulla parkkipaikalla.


Kotia päästyä tajusin että minulla ei ole perhoja tarpeeksi, joten kahvit tippumaan ja sitomaan muutamaksi tunniksi ottipelejä ja ilman nukkumista ajattelin tämän reissun heittää. Lähdin ajelemaan kohteeseen neljän huitteilla aamuyöllä ja olin parkkipaikalla hitusen yli 5. Kamppeet kasaan ja koluaminen alkoi.Siikakoski on erittäin kirkasvetinen ja kahlaaminen on lapinomaista, HUPS! olipa sittenkin syvää...OHO siinäkin.. Mutta kalastus on huomattavasti mukavampaa kun useimmissa Keski-Suomen kohteissa.Aloitin kalastuksen sillan alapuolelta ja sain muutamia pieniä +/- 20cm kirjolohia, pirulaiset olivat ottaneet hatkat vieressä olevasta kasvatusaltaasta ja lähtenyt kohti uusia seikkailuja. Näitä siellä on sitten ihan riesaksi asti, mutta todella nättejä ja hyväkuntoisia kaloja on kyseessä. Paikka oli yllättävänki vaikea kalastettava ja kovavirtainen aina pohjaa myöten, jolloin syväkahlaaminen on erittäin haastavaa ja vaarallista.Kolistelin sillan alusen saamatta sen kummempaa. Positiivistä oli nämä poikaistaimenet joita tuli myös todella paljon, niin kultaisen värisiä pikku pullukoita. Ihan kuin itteensä peilistä kattois, tosin sillä erolla että itse yleensä punottaa tai on komia kananvalkoinen. Lähdin tämän alapuolen koluttua ylemmäs ja täältä keskelle kahlaamisen jälkeen näin aivan jäätävän möräyksen pinnassa.....en tiedä kumpi valu lahkeseen, perinteisesti vettä vai paniikinomaista kusta.?Heitin kalalle monenmonta kertaa sitä kuitenkaan koukkuun saamatta, tätä kalaa yrittäessä sain yhden n.40cm sekä hitusen vajaa 48cm taimenet. Tajusin vasta jälkeenpäin että nämä olisivat olleet komeaa kuvattavaa, mutta paniikki ja hysteria isosta kalasta takoi aivoja ja jostain syystä nämä olivat ns. uitonsotkeneita kaloja... Heitin ja heitin ja kulutin varmaan tunnin etsiessäni tätä mörökölliä, kuitenkaan sitä löytämättä.
Tässä vaiheessa oli aika huitaista leipee ja suklaapatukka naamariin sekä tölkki redbullia. Mietiskelin siinä samalla mistä kalastusta jatkaisi. Huomasin olevani niskan tuntumassa nymfailemassa ja ronkkimassa näitä niskanimuja ja virranmurtumia. Tässä minua kiusasi taaseen nämä pienet ja pippuriset nysäkirjot. Jatkoin koluamista ja keskeltä sain pari sellaista 30-35cm taimenta, isompaa kuitenkaan löytämättä... Takaisinpäin rantaan kahlatessa virranreunasta otti parempi kala kiinni ja hyvin rauhalliset elkeet antoivat olettaa notta taimen olisi kyseessä. Kalan nähtyä se osoittautui hyvänkokoiseksi harjukseksi. Haavin kautta kameranmuistikortille josta elämä jatkui.

Harjuksen jälkeen päätin käydä syömässä hitusen lisää, sekä vaihtamassa pinturit ja lähteä niskalle kokeilemaan onnea. Kerkesin pinturia heittämään viimeisen tunnin ja tilanteita oli paljon, valitettavasti vain joko ohilyöntejä tai omia alisuorituksia. Yhden paremman sain pysymään muutaman potkun kiinni, mutta parempi voitti. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt keskittyä enemmän kalastamaan pinnasta, olisi voinut olla kalaisampi päivä isomusten puolesta. Siikakoski on kohde jossa voi kalastaa mielellään, mutta mielestäni ei kuitenkaan rahansa arvoinen paikka. Toki voisin tuon 500€ vuorokausi vuokran maksaa jos sillä olisi jokin muukin tarkoitus, esim. jonkun synttärit tai edustustehtäviä tai jotain vastaavaa. Pelkästään sen takia jos kalalle haluan niin paikan jätän suunnitelmista pois. Ei hintansa väärti. Toki äärettömän hieno paikka ja kalaa on paljon, isoja ja pieniä ja on hienoa että kohde on ns. ylihinnoiteltu ja kalastajakiintiö pidetty pienenä niin saavat kalatkin olla suhteellisen rauhassa vaikka kalastuspaine on Siikakoskessa kova. Täytynee kiittää tätä tilaisuuden tuojaa, hän kyllä tietää jos blogiini eksynee.
Writes By: Atte Valkama


2 kommenttia:

  1. Heh, 48cm oli "uitonkeskeyttänyt" fisu. Repesin kohtuu hyvin, mahtanut olla melko taistelu käynnissä! :D

    VastaaPoista
  2. 2 potukua ja laanissa haaviin :D

    vissiin ollu aiemminkin koukussa ja ties miten helpoimmalla pääsee..

    VastaaPoista