keskiviikko 7. elokuuta 2013

KärnänkoskiIltapisto KärnälleHellettä pukkasi niskaan ja puhelin soi, Kymönruokapuodin mummu soitti ja kertoi kärnälle olevan pari peruutusta tälle illalle ja hommahan oli sillä selvä. Viimekesänä kun ei kerrinyt kärnällä vierailemaan kuin kerran ja tänäkin kesänä se meinasi jäädä väliin. Otin luvat vastaan ja eikun kahlurit kuivamaan edellispäivän Ikonin kuvausten takia. Jos kalastaja ui, niin kameramieskin ui, pitäähän se elää hetkessä mukana.Kärnänkosken niskamaisema avautui näköpiiriin n.klo 19;02, kauniiltahan se näytti niinkuin aina. Kärnänkoski on paikka, jossa on isonkalan mahdollisuus. Istareita on paljon, mutta myös niitä isomuksia rasvaevää kantavia on ihan hyvissä määrin. Kamppeet niskaan, kamat kasaan ja tampsis rantaan. Aloitin kalastuksen tältä keskikoskelta ja parin heiton jälkeen sain taimenenpoikasen. Jatkoin nymfisetillä koluamista ja kävin aina täällä niskalla saakka saamatta särkiä kummempaa. Takaisin alas valuttua tähän alaosan niskalle, josta olen saanut aikaisemminkin pari hyvääkin kalaa. Eipä paikka pettänyt taaskaan, ensin oli kiven etusalla parin potkun tärppi, muutama uitto lisäää ja hyväkuntoinen rasvaevällinen n. 45cm taimen solahti haaviin. Perho irti ja takaisin kasvamaan.Tämän jälkeen menin kuuluisalle sillan alustalle ja matkalla näin pinturia vatkaavan Hytösen Harrin niskalla, jäin hetkeksi kivelle istumaan ja katsomaan tuota taiturimaista heittämistä. Onse ilo silmälle nähdä kuinka siima suoristuu ja perho laskeutuu auringon säteillä maustetulle niskalle. 


Tämä kuva kun oli tallennettu omaan pysähdy hetkeen galleriaan tuonne takaraivoon, jatkoin kalastusta samalta rannalta. Hetken päästä joku parempi kala roimaisi niskalla, valitettavasti juuri ennenkuin Harrin perho laskeutui hieman yläpuolelle, kala tuskin kerkeäsi pinturia noutamaan sellaisen roimaisun jälkeen... Kolusin kiventakusia hetken, kunnes katsoin niskalle ja Hytösen vapa niiasi, molaus ja näytös oli alkanut! Ajattelin kelata siimat pois ja siirtyä rannalle katsomaan, ihan sillä jospa kala päättäisi koskeen lähteä, olisin ainakin poissa tieltä. Harri ei kuitenkaan antanut kalan mennä koskeen, vaan piti sen niskalle ja parin haavitsimisen jälkeen haavin pohjalla lepäsi n.60cm evällinen kala ja onnistumisen hymyä oli havaittavissa. Kävin nappaamassa Hytösen autosta paremman kameran ja räpäsin muutaman kuvan. 
Tämän jälkeen painelin sinne sillan alle. Muutaman heiton jälkeen oli ensimmäinen kala kiinni, tämä kuitenkin pääsi pienen temuamisen jälkeen irti. Ei muutakuin uutta heittoa ja nymfiä koskeen, muuten on vaikea saada kalaa jos ei perhot ole vedessä. Hetken heitettyä kiven takaa iski lujasti! Huomasin heti että nyt on parempi kala siimanpäässä. Taimen puski suoraan minuapäin ja pohjaan juromaan, nousi pintaan ja näki luultavasti naamani jolloin se lähti ja lujaa. Yritin pitää kalan siltapilarin tällä puolen, mutta sellainen juna oli kyseessä jottei oikein mitään ollut tehtävissä. Perään ei päässyt, perässä ei pysynyt kun kala veti pilarin toiselle puolelle siimat poikki. Tässä vaiheessa tuli sillalle mies joka seuraavilla sanoilla yritti kääntää veistä haavassa.
" Oli iso, huomasin heti, et sitten ottanut ylös? ja pakko kysyä? VITUTTAAKO??? " 

Minä: miksi se vituttaisi? Tällä kertaa kala oli parempi, voimakkaampi, viisaampi, taitavampi ja antoi minulle selkäsaunan. Tälläinen joka pääsee karkuu, ansaitsee sen. Olen iloinen että tuollainen juna löytyi ja sain sen ottamaan. Parempi voittaa, ei se sen kummempaa ole.

" naurua " josta pystyi havaitsemaan sellaisen vitutuksen että oksat pois.Tämän menetyksen jälkeen kolusin vielä hieman löytämättä yhtään kalaa. Nousin rannalle ja menin juttelemaan lähtöä tekevälle Hytöselle. Kyseli mikä vapa oli kun niin komiasti niiasi ja annoin hänelle Ikonin 11´3 proton käsiin ja hetkutteluiden jälkeen kehuja tuli. Hetken juteltua Harri lähti saunomaan ja syömään ja minä painelin takaisin sillan alle. Kahlasin keskelle ja jatkoin koluamista. Kalastelin ja kahlailin aina niskalle asti tätä keskiosaa ja sain täältä 4 eväleikattua ja yhden evällisen n.35cm taimenen. Karkuutin myös koko päivän aikana melkeimpä yhtä monta kun sain ylös. Kokeilin näitä Wizardin jigikoukkuun sidottuja nymfejä ja selvästi liian ohutlankainen koukku, vähänkin kun antoi painetta niin se vain irtosi. Ei selitystä tälle, ne vain irtosi aivan ihmeellisesti. Heitin siis kaikki nämä pois ja laitoin TMC:n koukkuun tehdyt, aivan kuten tähänkin asti olevat nymfit kiinni ja tämän jälkeen kaikki nämä 5kalaa tuli ylös ongelmitta. Eli en voi suositella tätä Wizardin koukkua kenellekkään, tai varmasti pienten kalojen onkimiseen hyvä koukku. Muuten aivan paska!Tämä oli tälläinen reissu. Kalaa Kärnänkoskessa tuntuisi riittävän ja myös parempia kaloja oli hyvin. Itsellä yksi kiinni, Hytösen pinturikala ja illalla parkkipaikalla jutellessa oli kaverin tinselistä harvennettu peräpää ja hetken kiinni ollut isomus oli mennyt menojaan.Tänä kesänä täytyy yrittää vielä kerran päästä tuonne julmetun kauniiseen paikkaan kalaan. Saa nähdä onnistunko siinä.Kiitokset kuvista Hytösen herralle. Ehkäpä tässä joella vielä törmätään tänäkesänä, ken tietää.

Writed By: Atte Valkama


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti