keskiviikko 4. syyskuuta 2013

SM 2013 @ Iijoki / Syöte




Finaali



Pitkään taistelin itteni kanssa finaaleihin lähdöstä. Kesän aikana kun tuli kalastettua paljon ja todella paljon jolloin tuo kilpakalastuksen motivaatio oli aika poissa. Reissu Iijoelle kiinnosti kyllä, mutta motivaatio ja kiinnostus kilpailla oli totaalisen hukassa, samoin myös kahluuhousut. Reissu Helsinkiin vei Ruoto kaupalle ja sieltä tarttui mukaan Simmsin Goret. Voin muuten kertoa että toimii ja pitää veden yhtähyvin sekä ulkona että sisällä!



Jos Mikko "rysä" Räsänen ei olisi tavallaan pakottanut minua lähtemään, olisin luultavasti paikkani peruuttanut. 



Matkaan lähdin jo Keskiviikkona ja suuntana oli Ruka. Siellä oli sovittu isäukkosen kanssa iltapalaverit ja yhteinen yöpyminen Rukahovi hotellissa. Matkaan lähdin ennen puoltapäivää ja olin paikalla hyvissä ajoin. Huoneeseen vain pikaiseen vaatteiden vaihtoon ja äkkiä syömään, sekä juttelemaan mukavia. Illastamisen jälkeen oli vuorossa perinteinen Youtube hetki ja perinnettä kunnioittaen kattottiin standUppia ja naurettiin niin perkeleesti. 


Illan tullen Youtube katselun keskeytti yksi kauneimmista ja ihmeellisimmistä luonnonilmiöistä mitä olen nähnyt. Rukatunturin ylitse meni sateenkaari. Sateenkaaren alla paistoi ilta-aurinko ja yläpuolella satoi vettä, sekä oli kirkasta taivasta. Mystinen tilanne....






Aamulla isukki jatkoi matkaansa kohti pohjoista ja ivalon mökkiä. Minä taaseen lähdin Iso-Syötteen suuntaan. Matkalla oli tarkoitus viettää reenisetti Taivalkosken alueella, jossa olikin jo muut meidän mökkiläiset onkimassa. Pienten selvittelyiden jälkeen olin kuitenkin yhden koskipätkän ylempänä muita, kalastin yksin koko setin. Sen mitä jaksoin flunssaisena ja räkää pää täynnä onkia. Oikeastaan minua kiinnosti vain yksi asia tältä reenihetkeltä. Tämä kun oli selvinnyt, olin valmis lähtemään Iso-Syötteelle mökille Tuomaksen kanssa sairastamaan.



Perjantaina oli tarkoitus alustavasti lähteä Tuomaksen kanssa heittämään vielä pieni reenisetti, mutta Tuomaksen olo oli todella huono, päätti hän jättää reenit väliin ja skarpata itse kisaan. Itse kuitenkin lähdin Taivalkosken Saarikoskelle takaisin. Sillä Kalle Hakkari ja Niko Saksinen olivat saapuneet myös Iijoelle viikonloppukalalle. Täällä olikin aivan mainio päivä. Finaalit unohtui kyllä totaalisesti kun nautimme naurusta ja pikku vitsailusta, auringosta ja upeista jokimaisemista. 







Illalla olikin sitten kisakeskus ja arvonta, jossa käväisin nostamassa lapun C4. Joka tarkoootti aloitusta venejärveltä... En tiedä oliko hyvä vai huono asia jättää näin ekaksi venekisaksi tuo finaali, mutta kiinnostusta kun ei kesällä finaaleita kohtaan ollut, niin esim liitoankkurin käyttö katsottiin läpi Rysän parkkipaikalla...



Venejaksosta ei paljoa kerrottavaa ole. Siellä sitä soudellaan ja lillutaan rantojen lähellä ja koitetaan löytää kalaa. Toisaalta sain kyllä elämäni hienoimman kalan järvestä perholla, Fluorikeltaista liitsiä puraisi erittäin nätti 53cm kirkas taimen. Kuvan olisi halunnut ottaa, mutta venekaveri Huhtaniska kerkesi nakkaamaan kalan takaisin järveen. Sain lisäksi vielä 2kpl 46cm kirjolohia, jolla rantaan päästyä sain jaksosijoituksen 2. Oli kieltämättä pienoinen yllätys. Vain Miettisen Janne nappasi jaksolta myös 3kalaa ja homma ei monesta sentistä ollut kiinni piikkipaikalle. Tästä oli hyvä lähteä pitämään lounastaukoa mökille ja kietaisemaan muutamat sutturat vielä lampijaksolle.



Lammelle päästyä alkoikin melkoinen hässäkkä, haavi hukassa ja Pölöki Esakin kovasti vapaansa etsiskeli.. PrkleenPerkele! Nehän jäi Kovalammelle. Hyppy autoon takaisin ja toyotalle kyytiä. Haavi ja vapa mukaan ja hihnat vinkuen paineltiin lammelle takaisin. Setit kasaan ja kantoon, 4min jäi jakson alkuun ollessani omalla paikalla valmiina. Heitin ekat 50min liitsejä fäst ja slow interi siimoilla. Sain ekalta  50minuutilta 1kirren ja 3:n kanssa oli kontaktia. Pölkin röytäessä pari pykälää oikeammalla. Seuraavat 50min toi fast interillä yhden killen myös ja ainakin 4 tälliä oli, tosin jäämättä kiinni. Seuraavalle 50minuutille tein ratkaisun ja vaihdoin nymfit fast interiin kiinni ja tämä ratkaisu toi 3kirjoa ja jaksosijoitus 3.



Ekan päivän jälkeen taisin olla 6.s ja tiesin että joella mahdollisuudet ovat hyvät. Sinne suunnitelma oli valmis jo ennenkuin olin päättänyt lähdenkö edes finaaleihin ja reenipäivä vahvisti suunnitelmaa.



Paljoa en jaksanut sijoituksia tai muutakaan miettiä, yritin jopa vähän rauhoitella tunnelmaa mökillä ja ainakin itse otin erittäin rennosti, juoden olutta ja syöden chilipähkinöitä.



Jaksolla 3, eli joelle päästyä oli ehkäpä joen koko hienoinen yllätys. Rannassa seistessä tuli olo, että lohikeppi ja putkiperhot vain puuttuu. Muuten kaikki on ihan hyvin... No pidättäydyin suunnitelmassa ja keskityin omaan tekemiseen. Aloitin kalastuksen pinturilla ja jo 15min jälkeen minulle selvisi että sillä ei tulisi ainakaan ekalla jaksolla kummoista tulosta ja vaihdoin nymfeihin. Jaksoa oli mennyt jo tunti ja minulla ei tainnut olla yhtään kalaa taulussa. Kuitenkin pian tämän jälkeen löytyi kohta, josta alkoikin kaloja löytymään ja sain jopa harvinaisemman tuplatärpin. Siiman päässä oli harjus sekä taimen. Harri oli alamittainen, mutta taimen pääsi tuloslappuun. Käytin mittauksessa n.30kalaa ja n.15kpl heitin suoriltaan takaisin. Jakso kun oli loppunut niin minulle ilmoitettiin, että 9kalaa oli lapussa ja hetken taukospekuloinnin ja lounaan jälkeen kuulin juorun että olisin ollut jaksosijalla 2. Olisihan tuo äkkiseltään selvinnyt kun olisi netistä käynyt katsomassa, mutta annoin asian olla ja menin jortaaniaan korvalleen odottamaan jakson alkua ja nauttimaan olosta.




Jakson 4 alkuun oli 35min ja aloitin kasaamaan setit, pinturin jätin suosiolla rantaan, enkä ottanut sitä haitaksi jokeen mukaan.. Se että tältä biitiltä oli noussut parhaillaan 2kalaa ja edellinen, joka saman poolin oli kalastanut sattui olemaan Pietari "sipe" Sipponen. Sipe kertoi saaneensa tältä poolilta yhden. Fuck!! heleppoa ei siis ollut tiedossa....



Jakso alkoi ja ensinmäinen kunnon heitto joka meni sinne minne sen suunnittelin toi mittaukseen harjuksen joka päätyi myös tuloslappuun. Apina oli heitetty näköjään ekalla heitolla selästä pois ja ajatus olikin jo että no prkl, näitähän tulee!!! Seuraava kala olikin jo heti haavissa n. 1,5h kalastuksen jälkeen, että eipä niitä nyt ihan noin vaan röydetty. Vähän ennen tätä kalaa pysähdyin hetkeksi isolle kivelle ja pistin tupakaksi sekä katsoin rauhassa jokea. Ajatuksiin tuli että paikka vastasi aikatavalla Ounasjoen mökin edessä virtaavaa Puksukoskea, joten olin kalastanut ehkäpä aivan vääristä paikoista. Aloitin kalastamaan aivan kuten Ounasjoella ja tulosta alkoi tulla. Sain viimeisen tunnin aikana vielä 3mittakalaa ja 1alamittainenkin kävi kaukalossa. Karkuutuksia tälle jaksolle tuli pari, tai sellaasia parin potkun tällejä. Jakson lopulla vielä tyyliini uskollisena vedin jokeen totaaliset lipat ja valuin naama alaspäin pää edellä jokea alas. Tämän reissun jälkeen pääsin isolle kivelle vaivoin ja katsoin että tuosta pääsee hyvin rantaan ja ekalla askeleella kivi pyörähti alta ja taas mentiin. Nyt tosin perinteiseen tapaan selällään jalat edellä. Sen huomasin että Iijoella alkoi vesi olemaan jo aika viileää ja paluusta kisakeskukselle tuli aika tärisevä sekä kylmä. Eli 5 kalaa ja jaksosijoitus 2.



Kisakeskukselle päästyä oli jo epävirallinen tieto, että olin voittanut SM-kultaa!!!!!!!!!! se tosin sillähetkellä ei kiinnostanut juurikaan. Päällimmäisenä mielessä oli vain lämmin suihku ja kuivat vaatteet. Pölökin kanssa hypättiin autoon ja käytiin pikaisesti mökillä vaihtelemassa vaatteet ja juomassa kupit kaffia. Tämän jälkeen takaisin kisakeskukselle jossa minulle 39 eri ihmistä ilmoitti että olin Suomenmestari 2013. Kuseethan siinä meinas tulla housuun, mutta kerkesin kuitenkin vessaan kaikelta kättelyltä. Hotellilta nappasin vielä kupin kahvia ja jatkoin tärinää joka tuntui olevan luissa ja ytimissä asti. Pihalla oli sitten palkintojen jako ja oli se vaan pirulainen totta. Korkeimmalle korokkeelle sitä noustiin ja paikka maajoukkueseen olisi myös.



Mutta muuta ei voi tässä vaiheessa sanoa kuin että OLIPAHAN KESÄ!!! 



Voittoon tuli kalastettua keskiviikkona saapuneilla Ikonin vavoilla jotka tulivat minulle Iso-Syötteelle perässä sillä kerkesin jo lähteä kun vavat tulivat varastolle. Superlong ja Optima olivat vahvasti mukana.















Writed By: Atte Valkama

3 kommenttia:

  1. Hurjasti onnea vielä täälläkin!

    VastaaPoista
  2. kiitoksia kovasti.

    nyt onkin aika laitella pillit pussiin tältä kaudelta ja käydä ykspikku kopasu heittämässä ja keskittyä kirjoittamaan loputkin reissut.

    VastaaPoista